Dakonderhoud van levensbelang voor het dak!

Dakonderhoud is iets waar je niet meteen aan denkt als je een nieuw dak hebt laten aanbrengen. Maar net als bij bijvoorbeeld een auto, is periodiek dakonderhoud nodig voor een langere levensduur van het dak. Vaak wordt vergeten dat er diverse factoren zijn die problemen kunnen veroorzaken aan het dakbedekkingssysteem als er niet of nauwelijks onderhoud wordt uitgevoerd.

Een aantal factoren zijn bijvoorbeeld:

  • veroudering van de dakbedekking door sterk wisselende weersinvloeden;
  • scheurvorming door beweging in het dak (staaldaken);
  • vervuiling door blad, zand en of ongewenste dak-begroeiing;
  • onthechting dak-details zoals bij aansluitingen op andere materialen, bijvoorbeeld: afvoeren, noodoverlopen, ontluchtingen, daktrimmen, opstanden lichtkoepels;
  • onderhoud door derden aan luchtbehandelingskasten, airco’s en zonnepanelen.

Periodiek dakonderhoud

Door periodiek het dakonderhoud te laten uitvoeren kunnen mogelijke problemen in een vroeg stadium worden ontdekt en verholpen. Door deze preventieve aanpak kan een eventuele daklekkage vaak eenvoudig worden voorkomen. Ook wordt het dakvlak tijdens de onderhoudsbeurt schoongemaakt. Hiermee wordt onder andere verstopping van hemelwaterafvoeren en noodoverlopen voorkomen. Verstopping kan leiden tot extra ophoping van water op het dak (wateraccumulatie) en daardoor mogelijk verzakking of zelfs instorting van het dak.

De kosten voor het dakonderhoud hangt helemaal af van het type dak, de ligging, het oppervlak, de leeftijd van het dakbedekkingspakket en de onderhoudsfrequentie. Wij kunnen je hierin van de nodige informatie voorzien en desgewenst begeleiden in het traject naar een betrouwbaar dakdekkersbedrijf.

Veelal is het ook mogelijk om een dak-onderhoudsovereenkomst af te sluiten met je dakdekkersbedrijf. Met een dergelijke meerjarige overeenkomst weet je vooraf voor een afgesproken periode welke kosten er worden berekend voor de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden. Het dakdekkersbedrijf houdt dan de onderhoudsinterval bij en maakt met tijdig weer de nieuwe afspraak. Het dakdekkersbedrijf kan je zo ontzorgen en je weet dat je dak niet vergeten wordt.

Denk bij het dakonderhoud ook aan het onderhouden en inspecteren van aangebrachte dakveiligheid. Jaarlijks dient de valbeveiliging te worden gekeurd. Wij kunnen je hierover adviseren.

Terug naar overzicht