Daklekkage, de oorzaken, gevolgen.

Daklekkage, oorzaken, gevolgen, het opsporen, hoe te verhelpen en nog beter hoe te voorkomen?

Een daklekkage kan vele oorzaken hebben, vast staat dat het enorm vervelend is en vaak behoorlijke gevolgschades met zich mee kan brengen. Het is dus verstandig om een lekkage aan het dak zo snel mogelijk te laten verhelpen.

Vaak sta je er niet bij stil, de vraag of je een goed waterdicht dak boven je hoofd hebt lijkt niet relevant tot het moment dat er sprake is van één of meerdere lekkages. Hoe vreemd is dat eigenlijk?

Al onze spullen bv, thuis, op kantoor, in het magazijn of productiehal, waar veel geld voor is betaald, worden droog gehouden door het dak boven ons hoofd. We kijken er niet naar om tot er iets aan de hand is met alle gevolgen van dien.

Het begint vaak al bij de keuze van het dakbedekkingssysteem en de verwerker. Ga je voor de laagste prijs of kijk je verder en heb je goed in beeld waar voor jou het dak aan moet voldoen? De eerste categorie kent ook de meeste problemen, daar kijk je vast niet van op, het komt immers uit de lengte of uit de breedte. Kijk je iets verder dan de prijs alleen, laat je dan vooral goed en zo objectief mogelijk adviseren. Voorkomen is beter dan genezen!

Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen invloed hebt gehad in deze keuzes omdat het dak er al op lag voordat je de woning of het pand hebt gekocht. Is dit laatste het geval, dan is het verstandig je ervan te laten overtuigen dat het dak in goede staat is en denk hierbij ook aan het periodiek dakonderhoud.

Daklekkages komen meestal voor bij aansluitingen, de zogenaamde dakdetails, zoals hemelwaterafvoeren, ontluchtingen, lichtkoepels, muuraansluitingen en hoeken. Een lekkage in de dakbaan zelf komt niet vaak voor, tenzij deze beschadigd is door bv vandalisme of vallende voorwerpen. Vaak is een daklekkage snel te vinden en ook goed te verhelpen.

Het komt ook voor dat een daklekkage niet zo makkelijk te vinden is zoals bij een grinddak, een groendak of een parkeerdak. Bij deze daken is het raadzaam om tijdens het aanbrengen van een dakbedekkingssysteem het vlak te verdelen in segmenten. Deze segmenten dienen afzonderlijk goed waterdicht te worden aangeheeld op de ondergrond. Hierdoor kan het zoekgebied worden verkleind, zodat een mogelijke lekkage sneller gevonden kan worden.

Een daklekkage kan op verschillende manieren ontstaan, we noemen er een paar:

  • veroudering dakbedekking.
  • ondeugdelijk uitgevoerde dakdetails.
  • krimpen van de dakbedekking.
  • beschadigingen van buitenaf (bv vuurwerk, vallende- en ingetrapte voorwerpen).
  • bouwkundig (bv lood te lang of te laag).
  • uitloop hemelwaterafvoer staat omhoog waardoor water terug kan lopen onder de dakbedekking.

Is de daklekkage niet te lokaliseren en alles lijkt waterdicht te zijn, dan zijn er speciale technieken beschikbaar om de lekkage alsnog op te sporen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een rookproef en thermografie (warmtebeelden).

Ook dient er dan gekeken te worden of de vermeende daklekkage geen condensprobleem is. Condensproblemen komen veelvuldig voor en dit lijkt een daklekkage, maar de oorzaak ligt veel gecompliceerder. Hierover  meer op de pagina condens onder het dak.

Tips:

  • denk bij de keuze voor een nieuw dakbedekkingsysteem goed na over je verwachting (en niet alleen de prijs)
  • laat je goed en objectief adviseren
  • los een daklekkage z.s.m. op
  • denk aan het dakonderhoud, laat deze periodiek uitvoeren.

 

Terug naar overzicht